Bergenstudentenes riksmålsforening er et bevis på at man kan få til noe stort selv om man er liten. Foreningen traff et høyaktuelt engasjement da formannen Gaute Risholt nylig tok initiativ til debattmøte om norsk språk på universitetene. Til slutt sto et akademisk stjernelag på plakaten.
– I utgangspunktet tenkte vi oss én foredragsholder og en påfølgende samtale. Men da vi først hadde fått med oss Bjørgulv Vinje Borgundvaag som innleder og ordstyrer, ble også rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen og direktør Åse Wetås i Språkrådet med. Så ballet det bare på seg, forteller Gaute Risholt. Til debattpanelet stilte også rektor Sunniva Whittaker fra Universitetet i Agder, fagbokhandler Arnstein Bjørke og studentrepresentant Oscar dos Santos Kvalsvik.
Resultatet ble en svært informativ og saklig debatt som fikk frem alle de komplekse årsakene til at engelsk fortrenger norsk i høyere utdannelse og forskning, men også hva som kan gjøres. Opptak av debatten ligger tilgjengelig på Facebook – klikk her. Videoen har allerede fått nær 1000 visninger, og vi anbefaler den gjerne.
Les også reportasjen fra debattmøtet i Bergen: Studentene vil ha norskspråklige fagbøker.
Studentene ønsker norsk
Som stud.jur. møter Risholt selv lite engelsk i sine fag, men mange andre studenter etterspør flere bøker og mer undervisning på norsk. – Akademisk språk er komplisert, og det blir enda mer komplisert på et fremmedspråk, påpeker Risholt.
Hans medstudent ved UiB og foreningskollega Benedikte S. Svendsen kan underskrive på det. – Jeg studerer sammenlignende politikk på annen avdeling og må lese mye engelsk. I det ene faget – democracy and democratization – er alt på engelsk. I tillegg på et avansert engelsk fagspråk som gjør læringen mye tyngre enn om vi kunne få den på morsmålet vårt, mener Svendsen.
Etter debattmøtet som Bergenstudentenes riksmålsforening tok initiativ til, har det allerede skjedd utvikling i ønsket om styrket norsk fagspråk. En av deltagerne i debattpanelet, kjemistudent Oscar dos Santos Kvalsvik fra Studentparlamentet, sitter i Forskningsutvalget ved UiB. Kvalsvik forteller at utvalget nå sender en anbefaling til Universitetsstyret om at alle ph.d.-kandidater skal skrive sammendrag av sitt prosjekt på både norsk og engelsk.
Studentforening i medvind
Det vellykkede debattmøtet har også gitt Bergenstudentenes riksmålsforening vind i seilene. – Vi har gjort oss bemerket på universitetet både blant studentene og ansatte. Også rektor stiller seg positiv til vår aktivitet. Etter debattmøtet har vi fått mye oppmerksomhet og mange likes på Facebook, en promotering som er viktig for en ennå liten forening. Vi ønsker å skape et riksmålsmiljø gjennom enda flere arrangementer, lover Gaute Risholt.