Spørsmål:
K7 Bulletin er studentavis for Bergen og Norges Handelshøyskole, og det er viktig for oss at språket er korrekt. I studentforeningen ved høyskolen er det mange styrer, utvalg og organer, og de fleste av disse ønsker å bli omtalt med store forbokstaver. Som eksempel kan nevnes: Foreningsmøtet, Representantskapet, Kjernestyret, Fagpolitisk Utvalg (sic!).
Jeg mener dette er galt under henvisning til at avdelinger, styrer, utvalg etc. skal ha liten forbokstav. De ovennevnte er ikke selvstendige institusjoner, men en del av Norges Handelshøyskoles Studentforening.
Har dere mulighet til å gi meg deres vurdering?
Svar:
«Skriveregler» av Finn-Erik Vinje (som er «gjennomgått av Norsk språkråd og anbefalt for offentlig bruk av Kultur- og kirkedepartementet») sier følgende (avsnitt 12 på side 89 i hittil siste utgave – men kjøp den ikke, for det kommer ny om ikke lenge):
«Liten forbokstav i betegnelser for avdelinger og enheter (kontorer, administrasjonsetater o.l.) innenfor et organ, en institusjon eller en bedrift administrativ avdeling, arbeidskontoret, bokholderiet, plankontoret, direksjonen, distriktskontoret, ekspedisjonen, kantinen, kassen, lovavdelingen, messa, personalkontoret, sekretariatet. Mange ord av denne typen har i visse miljøer egennavnskarakter, men når stor bokstav ikke trengs for tydelighets skyld, skal de altså likevel skrives med liten.»
I neste avsnitt (13) står følgende:
Liten forbokstav i betegnelser for komiteer, nemnder og utvalg, kommunale forsamlinger o.l. barnevernsnemnda, bystyret, fagnemnda, formannskapet, generalforsamlingen, instituttrådet, kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, kjæremålsutvalget, kommunestyret, representantskapet, sentralstyret, styret. Når betegnelser for komiteer, utvalg og kommisjoner er utstyrt med spesifiserende tillegg som gir sammensetningen karakter av egennavn, skrives disse betegnelser i regelen med stor bokstav: Verdikommisjonen, Arbeidsmiljøutvalget.
Med egennavn som forledd: Vogtkomiteen, Falknemnda.»
Dette er altså hva man må forstå som offisielle regler. I det private er det ofte at offisielle regler ikke følges når det gjelder navn på foretak o.l., og det samme gjelder nok tilfellene ovenfor , men sjeldnere. Jeg anbefaler at dere følger det som står i avsnittene 12 og 13 hos Vinje.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Store eller små bokstaver