Spørsmål:
Komma etter innforståtte/tause som?
Rett som det er blir som-et i setningen taust. Skal det allikevel sette komma som om som-et sto der? Her er et eksempel for å vise hva jeg mener:
Skuddene mot huset vi sov i var en illevarslende vekkerklokke fra Bashar al-Assads soldater, skriver Eskil Engdal i takketalen etter å ha blitt kåret til Årets Gullpenn.
Kunne han like gjerne ha skrevet «Skuddene mot huset SOM vi sov i(,) var en illevarslende vekkerklokke fra Bashar al-Assads soldater.
Oops, ett spørsmål blir visst til to: Er det noe som taler for eller mot å skrive som-et inn i setningen?
Skal det settes komma etter som-setningen?
Skal det settes komma etter en som-setning selv om som-et er innforstått/taust som i Engdals originale setning?
Ojda, det ble vist tre spørsmål det!
Svar:
Kommaer skal settes etter reglene, selv om relativpartikkelen SOM sløyfes, slik det ofte gjøres når den ikke er subjekt. Det er det du gir et eksempel på.
Men så er spørsmålet: Hva sier reglene? De (strenge) grammatiske reglene sier i ditt tilfelle at komma skal settes, nemlig etter nødvendig bisetning innskutt i hovedsetning – og det enten SOM står eller ikke. Men vi har en modifiserende regel – en slags overordnet regel hvor vi bruker logikk og godt skjønn – og den kan formuleres slik som det er gjort på side 164 i den nylig utkomne grammatikken, som du sikkert har sett omtalt i Ordet:
«Reglene for grammatisk kommasetning som vi har gitt et riss av i dette kapittelet, kan fravikes. Komma kan stå som rent pausemarkerende tegn, som en beskjed til leseren om at det skal være en kort pause, selv om kommareglene ikke krever noe tegn. Tilsvarende kan vi sløyfe komma når vi vil markere at det ikke er noen pause, selv om reglene krever komma. Dette siste kan komme på tale når enhetene er svært korte, f.eks. DEN SOM LEVER FÅR SE. Men ønsker man å være konsekvent i bruken av komma og andre skilletegn, bør man følge de grammatiske reglene mest mulig».
Jeg er så ubeskjeden å si at dette er kloke ord.
Det er ikke galt å «skrive inn» SOM i tilfeller som Engdals setning. Det blir en smule tyngre da, mer formelt.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Tegnsetning