1. Hva er en kakebu, og hva har det med kake å gjøre?
SVAR: Militær vaktarrest. Førsteleddet kake henspiller på kostholdet, som tidligere var vann og brød. Ordet kake (kaku) kunne også bety «brød» og kan det fortsatt i noen dialekter. (2 poeng mulig.) Forsvaret avskaffet kakebu som militær straffereaksjon i 2018.
2. I Det Norske Akademis ordbok (naob.no), i andre norske ordbøker og i ordlister er det én bokstav som har flest oppslagsord/artikler. Hvilken bokstav?
SVAR: Bokstaven S. I NAOB har S over 15 % av artiklene. Deretter følger F (7,7 %), B (7,4 %), og K (7,0 %). I andre, mindre ordbøker er forholdet omtrent det samme.
3. Hvis jeg sier personlig pronomen, 1. person, entall, avhengighetsform. Hvilket ord mener jeg?
SVAR: Meg
4. Hvilken norsk roman- og filmskikkelse kom med denne karakteristiske replikken: «Jeg skjønner ikke hva som er vitsen med å ha en leilighet hvis vi skal drive og gå ut av den hele tiden.» Og hva heter forfatteren som skrev boken? (2 poeng)
SVAR: Se billedtekst over.
5. Av de 19 formennene i Riksmålsforbundet som kom etter grunnleggeren Bjørnstjerne Bjørnson, var én av dem bror til en statsminister. Hva het formannen og hva het statsministeren?
SVAR: Henholdsvis Jan og Kåre Willoch. (2 poeng) Sivilingeniør Jan Willoch var formann i Riksmålsforbundet fra 1983 til 1988.
6. Skal forkortelsen kr for kroner stå foran eller etter tallet, eller er det valgfritt, ifølge norske skriveregler? For eksempel: kr 99 eller 99 kr.
SVAR: Det er valgfritt.
7. Hvem ble kalt «Ridderen av den bedrøvelige skikkelse»?
SVAR: Don Quijote, hovedpersonen i Miguel de Cervantes’ roman med samme navn. På spansk: El caballero de la triste figura. (2 poeng)
8. Det var i sin tid sterk motstand i riksmålsbevegelsen mot at formen efter skulle forbys og erstattes av formen etter. En av bekymringene gikk ut på at man nå ikke lenger kunne rime krefter med efter. Men det var flere ord enn krefter som ble umulige som rim på efter. Hvilke? Med andre ord: Hvilke ord i tillegg til krefter rimer på efter? Homonymer regnes som ett ord. (8 mulige poeng).
SVAR: behefter, bekrefter, hefter, kjefter, skjefter, geskjefter, tefter, vefter.
9. Krydderet med den sydlandske betegnelsen oregano kommer fra en urt som er blitt dyrket i århundrer også i Norge. Hva heter urten på norsk?
SVAR: Bergmynte (kongsmynte, kongsmerian).
10. Hva kjennetegner en infinitt verbform?
SVAR: Den kan ikke (alene) fungere som verbal i en setning. Partisippene og infinitiv er infinitte former.
11. Hvilket dikt starter med følgende linjer, og hvem har skrevet dette?: Det løsnet et skud der-over i vest og det skaked Europa op. (2 poeng mulig.)
SVAR: Abraham Lincolns mord. Henrik Ibsen.
12. Hva kalles setningsleddet grønn i setningen Hun malte veggen grønn?
SVAR: Objektspredikativ (objektspredikatsord). Setningsleddet identifiserer eller karakteriserer et direkte objekt – står som predikativ til objektet.
13. I Regjeringens stortingsproposisjon om ny språklov er ett forslag å utvide virkeområdet for de pliktreglene om målbruk som i dag bare gjelder for statsorganer. Hva vil den foreslåtte utvidelsen omfatte?
SVAR: Fylkeskommunene.
14. Hvor skal kommaet stå ifølge skrivereglene i denne åpningshilsenen i et brev eller en e-post: Hei Anne. Skal kommaet stå etter Hei eller etter Anne?
SVAR: Etter Hei. Kommentar: Eksempelet er fra Skriveregler av Finn-Erik Vinje. Han skriver: «Komma ved svarord, tiltaleord, eder, utrop og andre uttrykk som står med en viss selvstendighet.» – Men vi kan vel tilføye: Regelen brytes ofte, især av dem som følger den gamle skikk å sette komma etter overskrift i brev.
15. Hva er særegent med ordforbindelsen «Agnes i senga», og hva er betegnelsen for slike uttrykk eller ord? (2 poeng mulig)
SVAR: Palindrom - et ord eller uttrykk som gir samme resultat om det leses forlengs eller baklengs.
16. De fire vanligste versemålene er bygget over verseføttene anapest, daktyl, jambe og troké. Hvilket versemål har vi i disse tre førstelinjeparene av norske dikt? (4 poeng)
For Norge, Kjæmpers Fødeland vi denne Skaal vil tømme. SVAR: jambisk
Sønner af Norges, det eldgamle Rige, sjunger til Harpens den festlige Klang! SVAR: daktylisk
Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, SVAR: trokéisk
Å, eg veit meg eit Land langt deruppe mot Nord, SVAR: anapestisk
17. Hvilken dialekt hører man i denne radioreklamen fra Joker?
SVAR: Egersund.
18. Hva betyr i grammatikken asyndese og polysyndese?
SVAR: «Sideordning uten bindeord» og «sideordning med bindeord» (2 poeng)
19. Hvilket uttrykk er brukt feil i denne setningen, og hva burde det ha stått? Han ble arbeidssky, ville bare være på kjøret og havnet på de skrå bredder.
SVAR: De skrå bredder betyr «teaterscenen». Her er det forvekslet med skråplanet. Å havne på skråplanet betyr «å forfalle moralsk».
20. Løs følgende anagram ved å gjøre disse to ordene til ett navn: forblindet smårusk.
SVAR: Riksmålsforbundet
21. Det er en seiglivet myte at riksmålet er en gammeldags og stivnet rettskrivning. Siden 1952 har Riksmålsforbundet regelmessig utgitt oppdaterte utgaver av Riksmålsordlisten ut fra «litterær tradisjon og aktuell språkbruk». Hvilket nummer i rekken er den siste utgaven av Riksmålsordlisten?
SVAR: 8. utgave, utgitt i 2015 i bokform og publisert på Riksmålsforbundets hjemmeside.
22. Hvilken vinner av riksmålsprisen Gullpennen ble kjent for sitatet «Jeg har vært trett siden renessansen»?
SVAR: Jan E. Hansen, som nylig gikk bort.
23. I 1755 utkom ordboken «Dictionary of the English Language», et leksikografisk verk som fikk stor betydning for det engelske språks utvikling. Hva het forfatteren?
SVAR: Samuel Johnson (1709-1784), som brukte syv år på å fullføre verket (med hjelp av «amanuenser»). Kommentar: Johnson var forfatter, litteraturkritiker, redaktør, leksikograf og en sentral kulturpersonlighet i sin samtid.
24. Vi bruker bokstaveringsalfabet for å unngå misforståelser over telefon og i radiokommunikasjon. I det norske bokstaveringsalfabetet brukes for det meste manns- og kvinnenavn for å angi bokstavene. Her er vi ute etter tre angivelser i det internasjonale bokstaveringsalfabetet, også kjent som NATOs fonetiske alfabet, her angitt i det norske systemet: F for Fredrik, P for Petter, Z for Zakarias.
SVAR: F for Foxtrot, P for Papa, Z for Zulu. (3 poeng mulig)
25. Hva er leketøysmerket LEGO en forkortelse for?
SVAR: De danske ordene leg godt.
26. Hva betyr det islandske ordet Lofsöngur (uttale: lå´vsøngur) og hva er det kjent som tittel på?
SVAR: Lovsang, Islands nasjonalsang. ( 2 poeng mulig)
27. Vi vet hva en åsgårdsrei er, i det minste fra Welhavens dikt Åsgårdsreien. Ordet åsgårdsrei er en forvanskning. 1. Av hvilket ord? 2. Hva betyr dette opprinnelige ordet? 3. Hva kalles denne slags forvanskninger? (3 mulige poeng).
SVAR: 1. oskorei. 2. «tordenritt» (av oske torden, og rei ritt). 3. folkeetymologi.
28. Hva er den medisinske betegnelsen for tap av evnen til å bruke og forstå ord?
SVAR: Afasi
29. Fra hvilket språk har vi fått ordet appelsin, og hva er grunnbetydningen av ordet?
SVAR: Fra (neder)tysk, «eple fra Kina». (2 poeng mulig)
30. Hvilke ordklasser tilhører ordet selv (s – e – l – v) i følgende tre setninger (3 mulige poeng):
A. Du skal elske din neste som deg selv (3. Mos 19,18).
B. Det er ikke skiføre, selv om det er midt i februar.
C. Kvinder selv stod op og strede som de vare mænd (Bjørnson, «Ja, vi elsker»).
SVAR: 1. pronomen/determinativ. 2. adverb/del av subjunksjon (konjunksjon). 3. adverb.