– Hun evner å formidle komplekse analyser av litteratur og filosofi i et liketil og samtidig elegant moderat bokmål/riksmål, sa juryleder Hanne Lauvstad om Kaja Schjerven Mollerin under overrekkelsen av Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl.
Den ettertraktede språkprisen ble utdelt under debattmøtet «Språkrøkt – of no use?» i Litteraturhuset i Oslo 14. oktober, og i tillegg til heder og ære fikk forfatteren, skribenten og kritikeren Kaja Schjerven Mollerin overrakt 100 000 kroner.
Juryleder Hanne Lauvstad fremførte en omtale av prisvinnerens forfatterskap og juryens begrunnelse, som vi gjengir her:
Kaja Schjerven Mollerin (født 1980) har allerede et omfattende og allsidig sakprosaforfatterskap å vise for seg. Hun debuterte med boken Seks fot under. Om Hans Herbjørnsruds forfatterskap (2011). Senere har hun utgitt Sammen, hver dag. Om fellesskap i litteraturen (2012). I 2015 redigerte hun i felleskap med Henning Hagerup boken Handke-debatten. Dokumentasjon, videreføring, analyse. Mollerin er ph.d. fra Universitetet i Oslo. Hennes doktoravhandling om Susan Sontag (I denne verden: Om estetikk og etikk i Susan Sontags verk, 2016) ble utgitt noe omarbeidet i bokform samme år, under tittelen I denne verden. Om Susan Sontag.
Mollerin er litteraturkritiker og fast skribent i Klassekampen. Hun har dessuten tidligere vært redaktør av Vinduet, som for øvrig ble kåret til årets tidsskrift i hennes redaktørtid, og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agora. I 2012 ble hun kåret til Årets kritiker, og samme år mottok hun Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere.
Et slående trekk ved Mollerins forfatterskap er at hun evner å formidle komplekse analyser av litteratur og filosofi i et liketil og samtidig elegant moderat bokmål/riksmål, slik at hennes bøker, artikler og anmeldelser er tilgjengelige for langt flere enn en engere krets av litteraturforskere. Hun har ofte en personlig innfallsvinkel til stoffet. Det gjør hennes tekster levende og interessante.
Kaja Schjerven Mollerin viser også et utpreget talent for å strukturere komplekse mengder informasjon på originale og effektfulle måter, tilpasset det hun skriver om. På underfundig vis får hun flettet inn talende detaljer i sine tekster. Juryen vil her særlig peke på intervjuboken Vigdis del for del (2017) om forfatteren Vigdis Hjorth, hvor Mollerin, slik tittelen antyder, gestalter stoffet med inspirasjon fra Woody Allens film «Deconstructing Harry», en film intervjuobjektet er særlig opptatt av. Slik blir strukturen naturlig sammenkoblet med bokens motiv og det sentrale temaet, som er Vigdis Hjorths forfatterrolle og selvoppfattelse.
Et annet eksempel på Mollerins strukturerende evne er boken Historien om Mor Godhjerta (2019) om Jan Eriks Volds diktsamling Mor Godhjertas glade versjon. Ja fra 1968. På en kongenial måte formidler Mollerin her Volds tilknytning til det personlige og hverdagsnære, ikke minst gjennom Mollerins kapittelinndeling med titler som «Mor», «Hjerte», «Ja». Mollerin gjør rede for diktsamlingens tilkomsthistorie og gir en innsiktsfull litterær analyse av diktene. Det at Vold har oppbevart sine utkast til Mor Godhjerta-samlingen i tidstypiske Corn Flakes-esker, blir et morsomt poeng både i tekst og illustrasjonsfoto og understreker den nære forbindelsen mellom hverdagsliv og poesi hos Jan Erik Vold.
Med boken om Susan Sontag demonstrerer Mollerin sin evne til å gå grundig inn i forskjellige filosofiske og etiske aspekter ved et forfatterskap, samtidig som hun beholder overblikket og knytter an til en større europeisk filosofisk tradisjon. Også i denne akademisk dybtloddende fremstillingen er Mollerins språk ukunstlet, presist og personlig.
Ifølge statuttene skal Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl «være en påskjønnelse av et skjønnlitterært eller faglitterært forfatterskap på riksmål og av høy kvalitet innholdsmessig og sproglig». Litteraturpriskomiteen mener at Kaja Schjerven Mollerin vil være en verdig vinner av prisen.
Bibliografi
Seks fot under. Om Hans Herbjørnsruds forfatterskap (2011)
Sammen, hver dag. Om fellesskap i litteraturen (2012)
[Redaktør sammen med Henning Hagerup:] Handke-debatten. Dokumentasjon, videreføring, analyse (2015)
I denne verden (2016) [bok basert på ph.d.-avhandling om Susan Sontag]
Vigdis del for del (2017)
Historien om Mor Godhjerta (2019)