1. Hva er tittelen på Dante Alighieris epos om en reise gjennom Helvete, Skjærsilden og Paradiset – på originalspråket og på norsk? (2 poeng mulig).
SVAR: La Divina Commedia. Den guddommelige komedie.
2. Ordet stafett hadde tidligere en litt annen betydning enn i dag. Hvilken?
SVAR: Ilbud, kurér.
3. Når sjøfolk i gamle dager sa at de gikk for å skaffe – hva skulle de gjøre da?
SVAR: Innta et måltid, spise i messa.
4. Blant ordklassebetegnelsene i dagens skolegrammatikk finnes ikke klassen tallord. Hva heter nå den klassen som grunntallene inngår i, og i hvilken inngår ordenstallene? (2 poeng mulig).
SVAR: Grunntallene utgjør gruppen kvantorer av determinativene, og ordenstallene regnes som adjektiver.
5. Hva betyr ordet damoklessverd?
SVAR: En overhengende fare. Kommentar: Damokles var en gresk hoffmann hos tyrannen Dionysios i Syrakus. Han ble satt på tronen med et sverd hengende over seg i et hestehalehår, for at han skulle få se og merke hvor stor fare en regent til enhver tid befinner seg i.
6. Ordene bakstrev, ordskifte og tonelag ble nydannet eller gjenopptatt fra norrønt av en kjent nordmann på 1800-tallet. Hvem?
SVAR: Språkreformatoren Knud Knudsen (1812-95).
7. Ordet vi skal frem til, er navnet både på et sportsbilmerke og på den indiske nasjonalblomsten. Hvilket ord?
SVAR: Lotus.
8. Navnet på et område i Norge kan omskrives til «Bergtrollenes hjem». Hva heter området?
SVAR: Jotunheimen. Kommentar: Navnet er satt av Aasmund Olavsson Vinje (1862). Tidligere var Jotunfjeldene blitt foreslått av geologen Baltazar Mathias Keilhau (1820), visstnok etter mønster av Riesengebirge, tysk navn på de høyeste av Sudetene.
9. Hesten knegger, kua rauter, og sauen breker. Men hva gjør eselet?
SVAR: Det skryter. Kommentar: Opprinnelig lydord med betydningen «skrike».
10. En svensk jurist kan si at han förvaltar et sterbhus. Hva sier en norsk jurist når han gjør det samme?
SVAR: Bestyrer et dødsbo.
11. Analysér følgende setning (vanlig grammatisk analyse):
Legen ga pasienten medisin til bruk mot influensa. (6 poeng mulig).
SVAR: Legen (subjekt), ga (verbal), pasienten (indirekte objekt, hensynsledd), medisin (direkte objekt), til bruk og mot influensa (preposisjonsledd, preposisjonalobjekt, «komplement»).
12. Det følgende sitatet skildrer en konflikt hvor også språket spiller en rolle. Hvem har skrevet dette, og hva heter romanen? (2 poeng mulig).
«Vi trodde at alt vi gjorde var nytt, at det eneste vi hadde med oss hjemmefra var matpakka og lommepengene. Men så en dag stiger lærer Williksen opp på kateteret og holder et foredrag om hasjens farer, og i den forbindelse nevner han en del av idolene våre, skriver navnene opp på tavlen: Stones og The Doors. Og det er med fryd i hjertet jeg rekker armen i været:
– Du har skrivi Jim Morrison gæernt, lærer.
Men istedenfor å bli forlegen, sprekker ansiktet hans opp i et smil.
– Bryr d u deg om det a, Rogern? He he.
Og han lar det feilskrevne navnet stå. Han stryker det ikke ut. Han lar det stå. Og i løpet av de neste sekundene merker jeg at skadefryden min går over i indignasjon, at rødmen stiger i kinnene – den samme rødmen som stiger i Williksen når han støter på en feil i stilboka mi. Jeg tror jeg allerede i det øyeblikket skjønte at opprøreren sover i gamle senger, at jeg måtte finne andre kart å orientere meg etter . . .»
SVAR: Seierherrene av Roy Jacobsen (hans gjennombruddsroman fra 1991.) Kommentar: Jacobsen fikk Riksmålsforbundets litteraturpris i 2003 og er medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.
13. Mange navn i Tolkiens verden har opphav i norrøn mytologi. Hva er det norrøne navnet på:
Riket hvor Ringenes herre utspiller seg? Og trollmannen med den magiske staven? (2 poeng mulig)
SVAR: Midgard (menneskenes verden, manneheimen). Gandalf mannsnavn og dvergnavn.
14. Uttrykket gurimalla er eksempel på en eufemisme – et mildere uttrykk som vi tyr til når vi ikke vil eller våger å bruke det egentlige. Hvilke ord inngår sannsynligvis i gurimalla? (2 poeng mulig).
SVAR: Gud og Maria.
15. Pain riche [ pæ(ng) risj] lyder fransk, men er en pseudofransk betegnelse, altså en betegnelse som ikke brukes I Frankrike. I hvilket land sier man pain riche når man omtaler en baguette?
SVAR: I Sverige. Ordet finnes bare i svensk.
16. Fengende slagord er gull verd for næringsdrivende. Her er slagord for tre kjente merkevarer. Hvilke? (3 poeng mulig).
Just do it – It’s the real thing – The best a man can get.
SVAR: Nike, Coca-Cola, Gillette
17. Når skal vi sette komma foran ordet samt i oppregninger?
SVAR: Når det kommer en fullstendig setning etter.
Kommentar: F.eks.: Vi bestemte oss for å sende ham en invitasjon, la ham slippe å betale samt få lov til å ta med seg en ledsager.
18. Et samisk mannsnavn på fire bokstaver var navnet på en TV-serie i 1975. Lest baklengs er det også navnet på en heftig vulkan.
SVAR: Ante.
19. Mange kjente norske forfattere har mottatt Neshornprisen. Hvem står bak den?
SVAR: Avisen Klassekampen.
20. Hva betyr dekadanse?
SVAR: Forfall, især oppløsning av kunstneriske, allmennkulturelle, moralske tradisjoner.
21. Hvilken historisk person er tillagt sitatet «Har de ikke brød, så la dem spise kake»?
SVAR: Marie-Antoinette (1755-93).
Kommentar: Det er neppe autentisk. M.-A. var datter av Franz I og Maria Theresia av Østerrike, ble Ludvig XVIs upopulære gemalinne. Henrettet i 1793.
22. Hva skurrer i denne setningen, og hva må strykes? Det tilbys gratis utlån av solkrem.
SVAR: utlån av. Lånt solkrem kan ikke så lett leveres tilbake.
23. Slangordet lø ble godt kjent gjennom TV-serien Skam, og i 2016 kom det som nr. 2 på Språkrådets ti på topp-liste over nyord. Det er et såkalt pendelord, dvs. fra å bety én ting har det fått motsatt betydning. Hva betød ordet «lø» før, og hva er den nye, motsatte betydningen? (To poeng mulig)
SVAR: Før: kult e.l. Nå: Teit, kjedelig e.l. Eksempel fra NAOB: … det kom ut feil. Beklager … Det var veldig lø sagt av meg (Skam Sesong 4, episode 1) Lø kan også bety nei og ikke, og ordet er trolig fra arabisk, hvor det betyr «nei». Lø forekommer også i utropet å lø! Da kan det brukes både om noe positivt og negativt.
24. Hvem skrev diktet som begynner slik – og hva er diktets tittel? (2 poeng mulig).
De brente våre gårder, de drepte våre menn.
SVAR: Inger Hagerup. Aust-Vågøy. Kommentar: Diktet ble skrevet i 1941, da tyskerne hadde hevnet et britisk commando-angrep på Aust-Vågøy.
25. Uttrykket kaste glans i øynene på folk har forekommet, så underlig det kan høres, nemlig i Sandefjords Blad 25.10.2017 (men det kan være fabrikkert). Hvordan lyder det riktige uttrykket, hva betyr det, og hva betyr egentlig det sentrale ordet som vi er ute etter? (3 mulige poeng).
SVAR: kaste blår i øynene på folk. «Føre folk bak lyset», «lure folk».
Kommentar: Blår betegnet opprinnelig avfallet ved hekling av hamp, beslektet med tysk Blahe, grovt lerret. Jf. lure opp i stry. Det reelle bak uttrykkene er noe dunkelt.
26. Hva betyr uttrykket sudden death i idretten?
SVAR: Spill når resultatet er uavgjort etter ordinær tid, og hvor det laget som scorer først, vinner.
27. Fullfør Johan Herman Wessels gravskrift over seg selv:
Han syntes fød til Bagateller
SVAR: og noget stort han blev ei heller.
28. Ved hvilken rettskrivningsreform – 1907, 1917 eller 1938 – ble det påbudt å skrive dusj slik vi skriver det i dag?
SVAR: 1907.
Kommentar: Andre lignende: plysj < plyds, punsj < punch.
29. Skal pronomenet være sitt eller hans i denne setningen:
Alle som vil følge Albert til sitt siste hvilested, er velkommen – eller Alle som vil følge Albert til hans siste hvilested, er velkommen.
SVAR: hans. – Sin skal vise til setningens grammatiske subjekt; Albert er objekt.
30. I romanen Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle opptrer flere lett gjenkjennelige personer i samtiden, men med oppdiktede navn. En av dem er Francis Stabell. Personen bak navnet var en sentral aktør i språkstriden etter krigen. Mykle beskriver ham slik:
Lektor Stabell var et skudd på en gammel embedsmannsslekt i Norge; det var alltid noe naturlig forfinet over hans vesen, hans grå, loslitte dress kunne aldri skjule åndsaristokraten; det skulle komme et øyeblikk hvor Ask forstod Francis Stabells hemmelige sorg; den at han aldri skulle kunne tale til sosialistiske arbeidere på arbeidernes eget sprog. . . . hans avslepne elegante tale bar alltid preg av akademikeren, den var og ble et smukt bok-sprog; han kunne ikke forandre noe på det.
SVAR: Lektor Trygve Bull (1905-99). Kommentar: Politiker og fremtredende forkjemper for de språkpolitiske synspunkter han til enhver tid hadde, bl.a. samnorsk. Satt i Norsk språknemnd og Norsk språkråd i tilsammen 30 år (1952-81).