Linn Skåber har klart å fange ungdommenes eget språk, uten at det fremstår som påklistret eller «krampekult», slik det ofte blir når voksne forfattere prøver seg på å gjenskape et ungt språk, mener juryen.
Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris 2018 går til Linn Skåber for boken «Til ungdommen».
Til ungdommen, som friskt låner tittel fra Nordahl Grieg, kunne kanskje like gjerne ha vært kalt Fra ungdommen. For det er ungdommen som har ordet her, bokstavelig talt. Stoffet i boken er basert på intervjuer og samtaler som Linn Skåber har hatt med ungdom. Tenåringene har åpnet seg for henne og fortalt om alt fra familieliv, vennekonflikter, seksualitet, sykdom og kjærlighet, til fremtidsambisjoner og fremtidsforvirring – for å nevne noe. Direkte sitater er strødd utover i boken, men Skåber har bearbeidet stoffet fra samtalene tilstrekkelig nok til at ingen av ungdommene er gjenkjennelige. Hun tar godt vare på tilliten hun har fått – man merker at boken er skrevet med medfølelse og respekt.
Gripende og viktig
Det er på sett og vis ungdommer som er «avsendere», men bokens tittel er likevel treffende, for boken oppleves like mye som et slags brev til ungdommen som en ytring fra dem. Det er som om boken sier: «Hei – du som er ung. Du er ikke alene om å synes livet er vanskelig å navigere.» Dette gjør Til ungdommen til gripende og viktig lesning.
Det kan være mange grunner til at livet kan være vanskelig i ungdomstiden, og boken turnerer flere tunge problemer, men den gir oss også en viktig påminnelse om at det ikke trenger å være stor ytre dramatikk i en tenårings liv for at utfordringene kan kjennes uhåndterlige. Det er kan være vanskelig nok å for eksempel få skjegg eller pupper, å plutselig ønske å drive med helt andre hobbyer enn året før, å brenne inne med noe man virkelig skulle ha sagt til en vanskelig onkel. Forfatteren beskriver på en treffende måte de indre konfliktene som kan oppstå når man ikke helt henger med i egen kropp, men vokser seg stor litt for fort. Man er kastet ut i tenårene, men henger fortsatt igjen i barndommen.
Til ungdommen er skrevet med stor empati og forståelse, og Linn Skåber viser en fabelaktig evne til å sette seg inn i andres liv og ståsteder. Hennes erfaring som tekstforfatter og skuespiller bringer dimensjoner inn i forfatterskapet som beriker boken og gir den særegne kvaliteter. Innlevelsesevnen og den alternative innfallsvinkelen til temaet, skiller henne ut fra forfattere som ikke har jobbet med rollefigurer slik hun har gjort.
Les også juryens begrunnelse for tildelingen av litteraturprisen til Simon Stranger.
Noe av det som gjør at hver enkelt stemme i boken oppleves som autentisk, er at hver av dem gis sin helt særegne språkdrakt og stiltone. Det oppleves virkelig som om det er en ny person som snakker for hvert avsnitt. Linn Skåber har klart å fange ungdommenes eget språk, uten at det fremstår som påklistret eller «krampekult», slik det ofte har det med å bli når voksne forfattere prøver seg på å gjenskape et ungt språk. Hun veksler godt mellom ungdommenes språk og sitt eget riksmål, og legger for dagen en skarp språkbevissthet.
Selv om historiene ungdommene har delt med Skåber, til dels er blandet inn i hverandre, har hun likevel klart å gi boken en stram og god regi. Det er godt gjort, særlig med tanke på variasjonsbredden innad i boken. Boken sprenger sjangergrenser i sin blanding av poesi, sakprosa og novelle. De korte utsagnene, som etter alt å dømme er direkte sitater fra ungdommene, har nærmest et aforismepreg. De gir leseren mye å undre seg over, enten hun er voksen eller ungdom.
Mesterlig illustrert av Lisa Aisato
Disse sitatene blir ledsaget av Lisa Aisatos virtuose illustrasjoner. De utfyller og løfter teksten på en mesterlig måte. Aisatos karikaturlignende, men samtidig følsomme illustrasjoner – der flere av figurene utstyres med dyreattributter – gjenskaper visuelt den skjeve veksten man ofte har i tenårene. Noen ganger kan man føle seg for liten eller for stor for kroppen sin, og andre ganger kan man føle seg fremmed for venneflokken – nesten som et dyr!
I år var det lett å komme frem til en prisvinner. Valget ble klart og enkelt med det samme vi ble oppmerksomme på Til ungdommen. Det er en usedvanlig vellykket bok, og det er en glede for oss å gi Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris til Linn Skåber. Gratulerer!
(Juryen har bestått av leder Bjørgulv Vinje Borgundvaag, Åsil Øverland, Heidi Sævareid og Mats Bergstrøm)